Családi oldal


Földvári Nelli rovata

Használati útmutató gyerekekhez

1. Mit tud az újszülött?

Amikor első babánk megszületik, legtöbben azt sem tudjuk, hogyan nyúljunk hozzá, hogy el ne törjön.Nem kell hozzá sok idő és sikerül úrrá lennünk alaptalan félelmeinken, megtanuljuk, hogyan lássuk el, jelzései mit jelentenek, hogyan csináljunk mindent egyszerre Visnu istennő hat karja nélkül, és amikor este (jó esetben) alvó gyermekünket nézve elbóbiskolunk a mosott ruhák fölött, és közben az jár az eszünkben, vajon mit gondol, mit érez, mit érzékel egyáltalán a világból szívünk csücske?

A hatvanas évek óta bizonyosságot nyert, hogy a csecsemő működő érzékelőrendszerekkel jön a világra.Az újszülöttek látórendszere születéskor nem túl fejlett, fókuszálási képességük gyenge, annyit látnak 20 méterről, mint egy felnőtt 660 méterről.Ennek ellenére sok időt töltenek nézelődéssel.Szeretik a bonyolult mintákat, a görbe vonalakat a simákkal szemben, érdeklődve figyelik az arcok kontúrját.

Összerezzennek a hangos zajra, a nagyon hasonló hangok közötti különbséget is érzékelik, keresik a hang forrását.

Képesek az ízeket megkülönböztetni egymástól, jobban szeretik az édes ízt a többinél.

Az illatok közti finom különbségeket is megérzik, a rossz szagoktól elfordítják a fejüket, az anyatejes csecsemők felismerik az anya szagát.

A babák már a méhen belüli tapasztalataikból is tanulnak, megkülönböztetik az emberi hangot a zajoktól, jobban szeretik a női hangot a férfinál, a saját anyjukét a többi nőénél.

A XX. század egyik legkiemelkedőbb pszichológusa, Jean Piaget szerint a gyerekünket úgy kell tekinteni, mint egy minden iránt érdeklődő tudóst, aki kísérleteket hajt végre, hogy meglássa, mi történik. ( Ez valamelyest indokolja a falhoz vágott borsópürét is, bár tudom, hogy sovány vigasz.)

Folyt. köv.Reklámok

3 Responses to Családi oldal

  1. […] Amikor első babánk megszületik, legtöbben azt sem tudjuk, hogyan nyúljunk hozzá, hogy el ne törjön.Nem kell hozzá sok idő és sikerül úrrá lennünk alaptalan félelmeinken, megtanuljuk, hogyan lássuk el, jelzései mit jelentenek, hogyan csináljunk mindent egyszerre Visnu istennő hat karja nélkül, és amikor este (jó esetben) alvó gyermekünket nézve elbóbiskolunk a mosott ruhák fölött, és közben az jár az eszünkben, vajon mit gondol, mit érez, mit érzékel egyáltalán a világból szívünk csücske? Tovább… […]

  2. […] Amikor első babánk megszületik, legtöbben azt sem tudjuk, hogyan nyúljunk hozzá, hogy el ne törjön.Nem kell hozzá sok idő és sikerül úrrá lennünk alaptalan félelmeinken, megtanuljuk, hogyan lássuk el, jelzései mit jelentenek, hogyan csináljunk mindent egyszerre Visnu istennő hat karja nélkül, és amikor este (jó esetben) alvó gyermekünket nézve elbóbiskolunk a mosott ruhák fölött, és közben az jár az eszünkben, vajon mit gondol, mit érez, mit érzékel egyáltalán a világból szívünk csücske? Tovább… […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: