Előzetesben az Eclipse-ügy hét gyanúsítottja

A bíróság pénteken elrendelte annak a hét embernek az előzetes letartóztatását, akiket a vámnyomozók szerdán vettek őrizetbe adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt – mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője pénteken.

Sipos Jenő emlékeztetett: a hét embert azután vették őrizetbe, miután a hatóság szerdán több helyszínen tartott házkutatást Budapesten és Pest megyében. A szóvivő az előzetes letartóztatottak személyéről nem beszélt, és nem kommentálta az MTI-nek azt az értesülését sem, amely szerint a hét ember között van az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője is. A VPOP az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt közölte, hogy az összehangolt házkutatásokat, illetve az őrizetbe vételt különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt rendelték el. A házkutatás során a pénzügyőrök különféle dokumentumokat, bizonylatokat és adathordozókat foglaltak le.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek előzetes eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére. A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül hozott rendeletben mondta fel 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását. A cégek emellett januárban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezután nyomozást rendelt el az ügyben.

Az origo.hu internetes portál pénteken megjelent cikkében arról ír, hogy az Eclipse Zrt. ügye a nemzetbiztonságért felelős hatóságok számára is kényelmetlen kérdéseket vet fel. A lap szerint ugyanis a társaság sorra nyerte a nemzetbiztonsági okokból titkosított és nyílt verseny nélkül meghirdetett milliárdos állami megbízásokat, így emiatt elméletileg a titkosszolgálatoknak alaposan át kellett vizsgálniuk a céget.

Forrás: MNO

Régi képeslapok facsimile kiadásban

Régi képeslapok facsimile kiadásban

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: